Gelaagd glas

gehard glasGelaagd glas wordt bekomen door het samenvoegen van twee of meerdere glasplaten die over hun ganse oppervlak met elkaar verbonden worden door een of meerdere film(s) in een kunststof materiaal.

De film is meestal samengesteld uit polyvinylbutyral, in het algemeen “PVB” genoemd maar er kunnen ook andere kunststofmaterialen, harsen of gels gebruikt worden. Gelaagd glas is een samengesteld materiaal dat zowel de eigenschappen van glas als van de gebruikte tussenlaag verenigt (hechting aan het glas, elasticiteit, weerstand aan inslag) Gelaagd glas met een tussenblad in PVB wordt vervaardigd via een walsproces, gevolgd door een behandeling in een autoclaaf.

In de autoclaaf (zie plaatje rechts) wordt onder hoge druk en temperatuur de ingesloten lucht (tussen de glasbladen en de PVB (‘s)) verwijderd, worden de glasbladen en de PVB tussenla(a)g(en) met elkaar verbonden en wordt het geheel transparant.

Wanneer het glas breekt, blijven de glasscherven aan de tussenlaag kleven. Gelaagd glas wordt vooral gebruikt als veiligheidsglas, en waar het risico op doorvallen van personen groot is of waar vallende glasscherven personen kunnen verwonden, bijvoorbeeld in het dak.

Gehard glas

Thermisch gehard glas is glas dat een thermische behandeling heeft ondergaan die « intenser » is dan voor half-gehard glas, dit om de breuksterkte te verhogen en de breukvorming te wijzigen (breuksterkte is 3 à 5 keer hoger dan bij floatglas).

Hiervoor wordt het glas tot ca. 650°C verhit en vervolgens door gestuwde koude lucht afgekoeld. Door het snel afkoelen gaan de oppervlakten krimpen en sneller hard worden dan de kern. Wanneer de kern ook afkoelt en samentrekt oefent dit trekspanningen uit op de beide oppervlakten en ontstaat er een blijvende drukspanning. Gehard glas kan niet meer gesneden of bewerkt worden. Wanneer het glas breekt, valt het in kleine deeltjes (met afgevlakte kanten) uiteen, met beperkt risico op verwondingen. In gebouwen wordt dit soort glas gebruikt voor hardglas deuren, glaspuien, douchedeuren, douchecabines, douchewanden en binnenwanden. Door zijn manier van uiteenvallen voorkomt gehard glas risico’s op verwondingen maar verhindert niet het doorvallen van personen.

Gehard/gelaagd glas

Als de sterkte van gehard of gelaagd glas niet toereikend is, wordt een combinatie gemaakt tussen gelaagd en gehard glas.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen?